Marine Food About

Robna Marka

Zagrebački friški kravlji sir - "Zg Sirek"

Što je to Zagrebački friški kravlji sir „ZG Sirek“

Zagrebački friški kravlji sir „ZG Sirek“ je robna marka tradicionalnog domaćeg svježeg sira kojeg godinama kupujemo na zagrebačkim tržnicama. Kupnjom zaštićenog proizvoda pod nazivom „ZG Sirek“ potrošači kupuju proizvod s jamstvenim žigom.


Zašto je došlo do pokretanja ovog projekta?

Projekt je započeo prije nekoliko godina pod nazivom “Očuvanje proizvodnje tradicionalnih zagrebačkih proizvoda svježeg kravljeg sira i vrhnja te zaštita robne marke”. Ideja je došla analizom broja "kumica" koje prodaju sir i vrhnje na tržnicama Grada Zagreba, a dolaze iz ruralnih naselja cijele zagrebačke okolice, njih više od 500.

Proizvođači i stručnjaci smatrali su da se proizvod treba očuvati, ali da je to moguće isključivo kroz poboljšanje znanja i uvjeta proizvodnje, te kroz jasno obilježavanje proizvoda prepoznatljivom oznakom, kako bi potrošači znali što kupuju. Ovakve mjere preporučile su i prethodno napravljene studije stručnjaka Agronomskog fakulteta, Zavoda za mljekarstvo.

Cilj projekta je bio zaštita imena i postupka proizvodnje koja potrošačima garantira određena svojstva proizvoda, uvjete proizvodnje i nadzor nad njom.

Dakle, zaštita osigurava neospornu kvalitetu te očuvanje domaćeg autohtonog proizvoda plasmanom na tržnicama Grada Zagreba. U budućnosti će se ista gospodarstva povezati i u tematsku sirarsku cestu što će utjecati na očuvanje ruralnih prostora u okolici Zagreba.

Projekt je u prvoj fazi započeo edukacijom proizvođača svježeg sira i vrhnja s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije osposobljavanjem za zanimanje mljekar-sirar. Potom se u sklopu mjera potpora i subvencija grada i županije radilo na preuređenju objekata i nabavci opreme za proizvodnju svježeg sira.

U drugoj fazi se radilo na dokazivanju mikrobiološke kvalitete sirovine i proizvoda, utvrđivanju parametara za deklaraciju odnosno označavanje proizvoda te različite aktivnosti vezane uz samu zaštitu proizvoda (izrada potrebnih dokumenata) nakon čega je uslijedilo podnošenje zahtjeva za registraciju jamstvenog žiga Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo za figurativni znak i naziv “Zagrebački friški kravlji sir ZG Sirek”.

Projekt zajedničkim snagama provode članovi sirarskih udruga Grada Zagreba i Zagrebačke županije, uz financijsku pomoć grada i županije te stručnu pomoć djelatnika Savjetodavne službe i djelatnika nadležnih upravnih odjela grada i županije.


Pročitajte kako je stvarana robna marka, zašto je došlo do pokretanja ovog projekta i tko može dobiti oznaku robne marke? Pročitajte više

Zašto je Zg Sirek drugačiji?